Kutatási adatlap

Az élelmiszerallergia előfordulása a hazai lakosság körében, életminőséget befolyásoló hatása

A kutatás leírása

A Budapesti Gazdasági Egyetem Fenntartható Vendéglátás Kutatócsoportja átfogó kutatást indít a vendéglátás ételallergiával és ételintoleranciával kapcsolatos kihívásaival összefüggésben. Az első fázisban fel kívánjuk mérni, hogy a magyar lakosság milyen aránya rendelkezik diagnosztizált vagy vélt élelmiszerallergiával, vagy -intoleranciával, ez milyen mértékben gyakorol hatást az életminőségükre és ez hogyan befolyásolja a vásárlói magatartásukat, különös tekintettel az információkeresésre. A kutatásból választ kívánunk kapni a következő kérdésekre: 1. A lakosság milyen arányban érintett diagnosztizált vagy vélt élelmiszer-allergiában, -intoleranciában? 2. Milyen döntési, fogyasztási kockázatokkal néz szembe egy ételallergiás fogyasztó? 3. Mi okoz nehézséget az érintett fogyasztóknak az élelmiszerválasztásban az élelmiszerkereskedelem és a vendéglátás területén? 4. Mit változtat meg a hétköznapokban az élelmiszer-allergia, -intolerancia? 5. Milyen tudással rendelkeznek az érintettek a szükséges diétáról? 6. Mennyire vannak tisztában a fogyasztók az ő érdekeiket szolgáló, az élelmiszeripari és vendéglátó vállalkozások számára előírt kötelezettségekkel?

Időtartam

2022 - folyamatban

Források

  • Nemzetközi projekt

Kutatásvezető

  • Lugasi Andrea
    2022. január 1 -
  • Soós Gabriella
    2022. január 1 -

Kutatás résztvevői

Gajzágó Éva Judit

Résztvevő BGE szervezeti egységek

  • KVIK

Külső partner intézmények

  • UNIVERSIDADE PORTUCALENSE INFANTE D HENRIQUE-COOPERATIVA DE ENSINO SUPERIOR CRL
  • Istanbul Medeniyet University
  • Univerzita J. Selyeho

Tárgyszavak
ételintolerancia
ételallergia
életminőség
szabályozás
gyakoriság
Tudományterületek
Fenntarthatóság

Eredmények

publikációk, konferenciaelőadások
HORECA szektor
A kutatáshoz kapcsolódó publikációk