Kutatási adatlap

Készételek és egyadagos ételkiszállító cégek ételeinek táplálkozási értékei, érzékszervi jellemzői, fogyasztási szokások

A kutatás leírása

Felgyorsult életünkben egyre nagyobb szerepet kapnak az azonnali fogyasztásra kész, vagy a fogyasztás előtt csak minimális előkészítést igénylő ételek. Készételek elérhetők az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalomban, valamint az egyadagos ételkészítésre és -kiszállításra szakosodott vendéglátó cégek kínálatában. A kutatás során e két csatornán értékesítésre kerülő ételeket vizsgáljuk, valamint néhány kiválasztott ételt saját receptúra alapján is elkészítünk. Vizsgáljuk 1) készételek címkén, vagy a forgalmazó cég honlapján feltüntetett tápérték adatai alapján ezek viszonyát a táplálkozási ajánlásokhoz, 2) egyadagos ételkiszállító cégek által előállított készételek és a kar tankonyháján elkészített azonos ételek érzékszervi jellemzőit, számított és laboratóriumi körülmények között mért tápanyag-összetételét, és ezek viszonyát az egészséges táplálkozási ajánlásokhoz, 3) séfek, szakácsok motivációit, attitűdjét az egészséges táplálkozáshoz, 4) készétel-fogyasztás jellemzőit.

Időtartam

2021 - 2023

Források

Kutatásvezető

  • Lugasi Andrea
    2021. január 1 -

Kutatás résztvevői

Lenkovics Beatrix
Magyar Norbert
Hidvégi Hedvig
Gódor-Kacsándi Anna

Résztvevő BGE szervezeti egységek

  • KVIK

Külső partner intézmények

  • Nincsenek külső partnerek a kutatásban

Tárgyszavak
készételek
egyadagos ételkiszállítás
Tudományterületek
Fókuszterületektől eltérő

Eredmények

közlemények, konferencia előadások