Kutatási adatlap

Glutén- és akrilamid-tartalom kézműves kenyerekben

A kutatás leírása

Kézműves kenyereket előállító pékségek gyakori marketing eszköze, hogy az általuk előállított termékeket gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A kutatás célja, hogy bebizonyítsa, a kézműves kenyerek gluténtartalma nem felel meg a gluténmentes határértéknek, így gluténérzékenyek számára fogyasztásuk tilos. Az akrilamid magas hőmérsékleten készített (sütött), keményítőtartalmú élelmiszerekben természetes módon képződő, nagy mennyiségú humán bevitel esetén toxikus hatású, természetes vegyület. Megengedhető beviteli mennyiségre vonatkozó határértékét a különböző élelmiszerekben jogszabályok írják elő. A napjainkban népszerű kézműves kenyerek akrilamid-tartalmára vonatkozóan jelenleg nincsenek elérhető hazai adatok, a kutatás e hiányt pótolja.

Időtartam

2023 - folyamatban

Források

  • Kari támogatás

Kutatásvezető

  • Lugasi Andrea
    2023. január 1 -

Kutatás résztvevői

Résztvevő BGE szervezeti egységek

  • KVIK

Külső partner intézmények

  • Nincsenek külső partnerek a kutatásban

Tárgyszavak
élelmiszerbiztonság
akrilamid
Tudományterületek
Fókuszterületektől eltérő
A kutatáshoz kapcsolódó publikációk